|
|
Rank: Administration  Joined: 10/3/2008 Posts: 278 Points: 515 Location: Allen, TX
|
Kaip sekasi vaikus mokinti lietuviskai gyvenant teksase. Ar visi vaikuciai sneka lietuviskai ? Su kokiais sunkumais susiduriama ? Paplepekim apie tai.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rank: Silver Member
Joined: 10/6/2008 Posts: 221 Points: 663 Location: Richardson, TX
|
Norint islaikyt lietuviskuma, kad vaikiukai TAI zinotu, reikia suvienyt jegas  ir ikurt mokyklele, sakykim sestadienine 
|
|
|
|
Joined: 10/6/2008 Posts: 143 Points: 338 Location: Glen Ellyn, IL
|
labai jau skausminga si tema. Mano sunus jau tris metukus perlipo, o kalba daugiau angliskai nei lietuviskai. Vienas pliusas -viska supranta , tik atsakineja angliskai. Taip mes ir kalbames. Matote mano vyras kalba angliskai, nors ir labai nori Ara ismokyti lietuviu kalbos. Jis net ir varda lietuviska isrinko  As manyciau, kad mums kaip nors reiktu pradeti rinktis , nors kelis kartus per menesi pas vieni kitus ir bandyti tarpusavyje kiek galima daugiau bendrauti lietuviskai. Na, o po to gal kazkaip butu galima kurti vaikams mokyklele, o kad ir darzeli. As manu , kad kievieni mes turime lietuvisku knyguciu, filmuku,albumu, CD....
|
|
|
Rank: Member  Joined: 10/5/2008 Posts: 16 Points: 89 Location: Allen
|
Sveikute o Mes esam su vyru lietuviai abu, tai stengsimes, kad musu dukryte kuo daugiau kalbetu lietuviskai. Galvoju kad kai abu tevai lietuviai turetu buti lengviau islaikyti ta lietuviskuma. Va kai prades lankyti darzelius, mokyklele, tada atsiras sunkumu.
|
|
|
|
Joined: 10/6/2008 Posts: 143 Points: 338 Location: Glen Ellyn, IL
|
sveikinu su dukryte  Geros nakties. Mano sunus buvo labai geras ir naktimis ir dienomis, bet kiek zinau tai vaikai labai skiriasi. Ar tu bandai pati maitinti.As tau galeciau daug web puslapiu pasiulyti ir pati tik ka gavau pieno misineliu- jie man per klaida atsiunte- labai dziaugciausi kad kam galeciau atiduoti!!!!man jau ju nereikia, o jie gana geri ir kaip lietuviska sirdis tai ismesti gaila  - gavau tik pries men. Na, o del kalbos, tai jums bus kur kas lengviau.Abu namuose galesite tik lietuviskai kalbeti ir vaikui bus kur lengviau pasisavinti. Mano tai makaluoja tarp kalbu- bet as ir pati kartais su juo angliskai kalbu ir jei esame tarp zmoniu tai as su draugais juk angliskai kalbu.Cia jau nera iseities, tik reikia bandyti kiek salygos leidzia....
|
|
|
Rank: Gold Member  Joined: 10/11/2008 Posts: 605 Points: 1,544 Location: Houston'as
|
houstone mes turim dvi SUPER saunias mokytojas kurios vaikus mokina sestadieniais po pora valandeliu. ir yra grupele tevu kurie savo vaikus tvarkingai i tas pamokeles vezioja. tad situo klausimu viskas einasi gerai
BET ar vaikai galiausiai ismoksta lietuviskai ar ne priklauso nuo teveliu uzsispyimo. as istekejusi is vyro is Peru ir gyvenam su jo seima kurie nuolatos tarpusavy snekasi ispaniskai. as esu vienintele lietuvaite kasdien kalbanti su sunum lietuviskai. zinoma, kai susirenkam pas kitas seimas, mano sunus isgirsta lietuviu kalbos kiek priklauso, bet kalba namuose palaikoma tik manes vienos. mano vaikui tuoj bus sesi metai ir jis sneka lietuviskai geriau nei ispaniskai, nepaisant to, kad jis apsuptas gausios ispaniskai kalbancios seimos. koks mano triukas? esu uzsispyrusi kaip reikalas: as su Matu nesneku angliskai; kai jis man ka nors atsako angliskai, as jam ta pati pasakau lietuviskai ir prasau kad jis man pakartotu atgal; zinau kad vaikams yra sunku ir mano pacios sunui kartais labai sunku issireiksti nes jis nezino tam tikru zodziu, bet kiek galiu as jam padedu ir tiesiog atsisakau su vaiku sneket angliskai. labai paprasta. tad linkiu ir jums uzsispirti, ir per galimus vaiku pykcius, asaras ir vargus visgi uzkopti i lietuviu kalbos roju  vaiku seneliai ir proseneliai, o galiausiai ir patys vaikai, kai uzaugs, bus uz tai dekingi. tad siulau suburt dvasine parama ir vieni kitus palaikyt sitam zygdarbyje. 
|
|
|
|
|
aha, ir as uzsispyrus iki isprotejimo  kad mano vaikiukai ( 7m., 4m. ir 10men) ismoktu kuo geriau lietuviu kalbos .... ir as tik lietuviskai su jais kalbu, prasau kad jie tarpusavyje lietuviskai kalbetu, kartais labai sunku man.....zinau kad vyresneliui kartais nejauku buna kad jo mama 'kitokia'..... bet o tuo paciu, kodel as tureciau savo netaisyklinga anglu kalba kisti vaikui? zinau kad tos mamos kurios pradeda angliskai kalbet turi daugiau ramybes......bet vis del to......ne is vieno esu girdejus, kad augant buvo kancia kalbeti kita kalba, bet uzaugus tikrai dekingi kad taip buvo 
|
|
|
Rank: Gold Member  Joined: 10/11/2008 Posts: 605 Points: 1,544 Location: Houston'as
|
valio valio Virga!!!! kai mano vaikas sako, kad nesmagu "kitaip" sneket, as jam sakau -- dziaugis, cia kaip slapta kalba ir niekas musu nesupranta... mes vos ne kaip snipai  haha 
|
|
|
|
|
Evelina wrote:valio valio Virga!!!! kai mano vaikas sako, kad nesmagu "kitaip" sneket, as jam sakau -- dziaugis, cia kaip slapta kalba ir niekas musu nesupranta... mes vos ne kaip snipai  haha   ot, mes man atrodo sutartumem, kad taip arciau viena kitos gyventume  ....pas mus lygiai tokie patys pokalbiai
|
|
|
|
reiketu suburti texaso lietuviukus i koki parka su palapinem kokiam savaitgaliui... tai smagu butu ir teveliams ir vaikams... gal pavasariui kas apsiimtu paplanuot?
|
|
|
|
Rank: Member
|
Mano suneliui dar tik 2men. snekinu ji tik lietuviskai ir vyras visada buvo uz tai, kad vaikas sneketu dviem kalbom. Jis jau dabar juokauja, kad ir jam reikia lietuviu k.mokytis, nes jam bus pikta ir pavydu, kad mes turesim savo "slapta ginkla" pries ji  O be to man butu nesmagu grizus Lietuvon, jei mano vaikas nesugebetu susineket su seneliais, tetom ir tt. Nors sirdy nuolat sukirba abejone ar mano vienos pastangom jis sugebes sneket lietuviskai. Taciau paskaicius jusu postus suprantu, kad viskas imanoma jei tik yra noro ir uzsispyrimo.
|
|
|
|
Vilija wrote: Mano suneliui dar tik 2men. snekinu ji tik lietuviskai ir vyras visada buvo uz tai, kad vaikas sneketu dviem kalbom. Jis jau dabar juokauja, kad ir jam reikia lietuviu k.mokytis, nes jam bus pikta ir pavydu, kad mes turesim savo "slapta ginkla" pries ji  O be to man butu nesmagu grizus Lietuvon, jei mano vaikas nesugebetu susineket su seneliais, tetom ir tt. Nors sirdy nuolat sukirba abejone ar mano vienos pastangom jis sugebes sneket lietuviskai. Taciau paskaicius jusu postus suprantu, kad viskas imanoma jei tik yra noro ir uzsispyrimo. imanoma ir velgi, valio!!! zinau kad kai kurie tevai jaudinasi, kad vaikai neismoks anglu arba bus sunku eit i darzeli. as su Matu namuose sedejau iki jam buvo 2 metai ir nors jis girdejo anglu kalba is mano vyro ir jo giminiu, kadangi as su juo nuolat buvau, ta anglu kalba buvo labai labai ribota. nuvezem vaika i darzeli ir uz savaites jis zinojo "MINE!" o dabar sneka kaip patrakes, geriau nei lietuviskai. taip kad situo klausimu patariu nesirupinti ir netgi atsispirti pagundai vaikams specialiai ta anglu kalba kisti. tie vaikai kaip kempines, viska sugeria ka duodi kita problema, kuri jaudina tevus tai kad vaikai maisysis tarp anglu ir lietuviu ir yra seimu kurios sako "ismokinam vaika angliskai o po to dadesim lietuviu kalba." irgi labai pavojinga situacija nes paaugusi vaika lietuviskai mokinti yra daug daug sunkiau nei maziuka pypli. prisipazinsiu kad buvo pora situaciju kai mano vaikas susimaise tarp anglu ir lietuviu bet dabar (bevei 6 metu) jis prie stalo sedi ir su manim lietuviskai pila, o su teciu angliskai ir be problemu sokineja is vienos kalbos i kita. o del vyro, kuris nemoka lietuviskai ir jaudinas kad tu su vaiku snekesi kazka ko jis nesupras -- tegul ismoksta  mano vyras (mes vede jau 6 metai), zino siek tiek lietuviskai bet aplamai nededa pastangu kalbos rimciau ismokt, tai as ji per dantis traukiu ir namie ir draugu bury, kai mes is ko nors skaniai juokiames o jis nepagauna kampo -- sakau, metas biski pasimokinti 
|
|
|
Rank: Silver Member  Joined: 10/10/2008 Posts: 237 Points: 618 Location: Katy, TX
|
Žinau, kad lengviau pasakyti negu padaryti tačiau mano manymu geriausias lietuvių kalbos palaikymas yra kelionės į Lietuvą. Kalba akimirksniu sugrįžta. Mano viresniokas pirmą kartą po metų kai parvažiavom net anglų kalbą primiršo. Na ir seneliams be kalbos didelis džiaugsmas anūkų sulaukti. Mes kol kas nesinaudojom, bet yra paslauga kur vaikus vienus pačius skraidina. Tokiu būdu susitaupo šiek tiek pinigėlių. Kitas variantas yra on-line bendravimas per Skype. O jeigu dar abi pusės turi kameras tai išvis liuks. Tik gaila, kad dėl laiko skirtumo praktiškai tik savaitgaliais teišeina bendrauti. Ir dar aš už susibūrimą su palapinėm. Tik reikia išrinkti vietą ir laiką, kad visiem būtų patogu atvažiuot ir planuot reikėtų pabūti porą naktų nuo penktadienio iki šeštadienio. Quote:There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot. /Steven Wright/
|
|
|
|
|
Vilija wrote: Mano suneliui dar tik 2men. snekinu ji tik lietuviskai ir vyras visada buvo uz tai, kad vaikas sneketu dviem kalbom. Jis jau dabar juokauja, kad ir jam reikia lietuviu k.mokytis, nes jam bus pikta ir pavydu, kad mes turesim savo "slapta ginkla" pries ji  O be to man butu nesmagu grizus Lietuvon, jei mano vaikas nesugebetu susineket su seneliais, tetom ir tt. Nors sirdy nuolat sukirba abejone ar mano vienos pastangom jis sugebes sneket lietuviskai. Taciau paskaicius jusu postus suprantu, kad viskas imanoma jei tik yra noro ir uzsispyrimo. Vilija, kalbes Tavo sunelis lietuviskai, tikrai...... jei Tu nepasiduosi ir su juo tik lietuviskai.........ir man buvo baisiai malonu  kai grize Lietuvon, mano vaikiukai puikiausiai susikalbejo lietuviskai, zmones stebejosi  Turiu drauge cia kuri savo berniuka moko net 5kalbu....
|
|
|
|
Rank: Member
|
Vilija, kalbes Tavo sunelis lietuviskai, tikrai...... jei Tu nepasiduosi ir su juo tik lietuviskai.........ir man buvo baisiai malonu  kai grize Lietuvon, mano vaikiukai puikiausiai susikalbejo lietuviskai, zmones stebejosi  Turiu drauge cia kuri savo berniuka moko net 5kalbu....  [/quote] Na as nusiteikusi tam, kad reikes apsisarvuoti kantrybe. Svarbiausia paciai nuolat bendraut lietuviskai. Zinau, kad patys teveliai daznai pasiduoda ir bendrauja su vaiku angliskai, nes taip lengviau (ypac misriose seimose). Suprantu kad vaikam lengava ismokti kalba kai ji vartojama nuolat, bet 5kalbos   Kaip tavo drauge nepasiklysta tarp 5kalbu? Pritariu Virgiui, kad vienas geriausiu budu palaikyt lietuviu kalba, tai keliones i Lietuva. Ypac jei vaikui patinka tos keliones tai ir stimulas yra moket kalba.
|
|
|
Rank: Gold Member  Joined: 10/9/2008 Posts: 383 Points: 876 Location: Houston, TX
|
Jeigu ka is dalasieciu domina, as galeciau atsiusti i DVD irasytu Tele Bim-Bam laidu. Taip pat turiu Dainu Daineles koncerta, 2005 m. Moksleiviu Dainu sventes irasus, keleta laidu Vytauto Kernagio atminimui bei dar sio bei to.
|
|
|
|
|
Vilija wrote:Vilija, kalbes Tavo sunelis lietuviskai, tikrai...... jei Tu nepasiduosi ir su juo tik lietuviskai.........ir man buvo baisiai malonu  kai grize Lietuvon, mano vaikiukai puikiausiai susikalbejo lietuviskai, zmones stebejosi  Turiu drauge cia kuri savo berniuka moko net 5kalbu.... Na as nusiteikusi tam, kad reikes apsisarvuoti kantrybe. Svarbiausia paciai nuolat bendraut lietuviskai. Zinau, kad patys teveliai daznai pasiduoda ir bendrauja su vaiku angliskai, nes taip lengviau (ypac misriose seimose). Suprantu kad vaikam lengava ismokti kalba kai ji vartojama nuolat, bet 5kalbos   Kaip tavo drauge nepasiklysta tarp 5kalbu? Pritariu Virgiui, kad vienas geriausiu budu palaikyt lietuviu kalba, tai keliones i Lietuva. Ypac jei vaikui patinka tos keliones tai ir stimulas yra moket kalba.[/quote] Vilija, dabar skaiciuoju kad ta mano drauge, jos vardas Marija, savo vaikiukus kiek imanydama stengiasi supazindinti net su 6ar 7kalbom: bandysiu papasakot kaip: ji lietuve, tetis vengras,du kartus per savaite ji su vaikiukais nelietuviskai bet rusiskai, sestadieniais vezioja i lenku mokyklele, turi draugu meksikieciu, kuriu papraso kad su jos vaikiukais ispaniskai pakalbet, taip pat siek tiek prancuzu klb. pamoko, o anglu kalba, savaime aisku, nes cia gyvena Kaip sakoma mazi vaikai, kaip kempines, viska sugeria Ir man skamba idealiai, jei sakykim vasaromis galeciau su vaikais Lietuvoje prie juros buti
|
|
|
|
Rank: Gold Member
Joined: 10/9/2008 Posts: 531 Points: 526 Location: Corpus Christi, TX
|
Vieni pergyvena, kad vaikas ismoktu lietuviskai, o mes pergyvename, kad musu Lukas kuo greiciau ismoktu angliskai  . Mes seimoje bendraujame tik lietuviskai , Lukas jau trecias menuo eina i darzeli ( Jam 3 su puse metuku) , bet per tuos 2 menesius is vis nepramoko angliskai. Tai nezinome ka daryti, ar pradeti namuose sneketi vienam is tevu angliskai, kad jis greiciau pramoktu, nes jam darzelyje labai nesmagu kai jis nieko nesupranta, o ir aukletojos matyt nesistengia jo suprasti . As, kaip mama jauciu, kad jis tame darzelyje yra ignoruojamas, nes nekalba angliskai  . Darzelyje jis buna nuo 8 am iki 2 pm . Kokiu priemuoniu imtis  ?
|
|
|
|
siulau jam rodyt filmukus (labai rekomenduoju PBS, vietinis kanalas) bet jokiu budu nepradekit nei vienas su juo sneket angliskai... mano teta taip padare ir kapec. nei vienas is 2 sunu nesneka lietuviskai  o del darzelio tu bandei su mokytojom sneket? Matas pradejo darza budamas 2 metu ir jam irgi truko kelis menesius kol jis pradejo pliurpt angliskai, nebuvo kad per pora savaiciu  aisku, jo mokytojos buvo fainos ir suprato kad vaikas ne grynas amerikonas tai gal jei tu su mokytoja pasneketum, pageretu situacija?
|
|
|
Rank: Gold Member  Joined: 10/9/2008 Posts: 383 Points: 876 Location: Houston, TX
|
As irgi sakyciau, kad nemaisykit kalbu - kalbekit namie su juo tik lietuviskai, bet pamokinkit ji atskiru anglisku fraziu ir zodziu, kurias jam paciam gali tekti darzelyje sakyti, ar kurias jo aukletojos sako: "I need to go to the bathroom, I am thirsty/hungry/tired/cold, lunch time, it's time to go to the playground, snacks, drink, zaislu pavadinimus ir panasiai. O siaip jau, ziurint koki angliska filmuka, karts nuo karto gali jam koki angliska zodi paaiskinti, kad lengviau jam sektusi minti pagauti. Pabandyk uzmegzti pazintis su keliom seimom is darzelio, kad karts nuo karto galetum juos savaitgali suvesti pazaisti. Ir rimtai susidraugauk su aukletojom :-) Padaryk is ju savo sajungininkes. (taip pat nepamirsk joms Kaledu proga po gera dovanele duoti  As paprastai pries Kaledas po "Dilards" dovanu kortele padalinu aukletojoms).
|
|
|
|
Guest
|