Rank: Gold Member
mafija
O as tai patarciau viska palikt taip, kaip yra. Nereikia nore tvisko, vaikas mazas dar, bepradedas samoningai vertint aplinka, leiskit jam pirmiausia isanalizuot, kas ir kaip yra jo akimis, o toliau jau jis pats pasirupins bendravimu ir kitais dalykais. Vaikai nenuskriaudzia saves, nebijokit. Jis namie ir turi kalbet lietuviskai,tai pagirtina, o visa kita yra angliska juk? Tv, radijas, parduotuves, zmones, vaikai.... Tiesiog palikit viska taip, kaip yra, palaukit, pamatysit, vaikas pats ismoks. Tuoj atsirinks.
Mano pusseseres, pvz, (Vokietijoj, vienai - 4m, kitai 8m), nuo gimimo tik lietuviu kalba girdejo namie. Visa kita aplinka supanti jas buvo vokiska... Nuo 3m abi pradejo eit i darzeli... Ir ka manot? Ogi pradejo kalbet vokiskai! Pamaisydamos lietuvisku zodeliu...kalbejo ir lietuviskai, pamaisydamos vokisku... Pamazu jos atsirinko. Dabar - lietuviska namie, vokiska - mokykloj.. Jokiu problemu. Tik nereikia vaiku uzkraut, leiskit patiems atsirinkt ir suprast, juk taip vystosi asmenybe, ar ne?
amen
mamytes daznai del savo vaikeliu jaudinasi.. tokia jau musu dalia...
Nu tai as suprantu... Pati turiu "mazyli" 12metu... Bet reikia kai ka ir savieigai palikt...
Rank: Gold Member Joined: 10/9/2008 Posts: 531 Points: 526 Location: Corpus Christi, TX
Dekui uz visus patarimus ! Kalbejau su aukletojomis, jos tik kartoja, kad Lukas labai geras , kad jis turejo gera diena ir tt... Lukas - pirmas vaikas uzsienietis , kuris lanko ju mokykla. Nors Corpus Christi labai daug kalbanciu ispaniskai, bet aukletojoms, tai pirmas toks vaikas, kuris nekalba angliskai. Jos sake, kad joms cia taip pat labai didelis isbandymas ju darbo praktikoje. Bet kai vaziavau su Luku i field trip , pastebejau, kad ji ignoruoja. Kai visi vaikai zaide zaidima, lukui liepe stoveti ir ziureti ir neleido prisijungti . Man delto sirdis plyso
. Pakalbejau su direktore del sio ivykio, tai dabar aukletojos, kaip silkines
. Labai patiko ideja del kalediniu dovanu. Tik dar ilgai laukti, tai gal butu galima ta pati padaryti ir Thanksgiving proga
? O kokia suma dovanu korteles ? Kad ne per mazai ar ne per daug butu tu dovanu
. Nors manau, kad niekad nebus per daug
.
blemba kaip taip galima neleist vaikui zaisti su kitais????
nu cia tai ragas
as pati nedovanoju korteliu, saldainiu deze ar pan... zinau kad pagal istatyma mokytojos negali priimti dovanu kuriu verte didesne uz 50 doleriu... o del thanksgiving nesu macius kad dovanojama kas nors... nors as ne spece
Kristina, nedovanok png korteles, tiesiog kokia smulkmenele lietuviska parsisiuk..ka nors lietuvisko..kad neatrodytu kaip lindima si uzpakali...
Lindimas i uzpakali? Na va tau kad nori
Visada maniau, kad mokytojai ir darzeliu aukletojos nepakankamai uzdirba, tad prisidedu prie sios problemos mazinimo, kiek mano finansai leidzia
Ypac turint galvoj, kad abiem mano vaikams irgi sunkiai sekesi antroj kalboj prasilauzti, taip kad aukletojom ne pyragai buvo su jais dirbti.
O vaikai gi ne visi vienodi - vieniems ta antra kalba eina kaip sviestu patepta, kitiems gi ...
Padekos dienai tokios dovaneles nelabai tinka, taciau pries Kaledas cia tradiciskai duodamos pinigines dovaneles kirpejoms bei ivairiems kitiems pastoviai tave aptarnaujantiems asmenims. Taip pat ir mokytojams, isskyrus jei mokykla to neleidzia. Niekad negalvojau, kad kam nors tas galetu pasirodyti kaip lindimas i uzpakali
Tarp kitko, kai dirbau aukle, pries kiekvienas Kaledas butinai gaudavau pinigines dovaneles is tevu. Niekad nekilo mintis, kad man lenda i uzpakali. O gal tik uzpakalis priprato
Rank: Gold Member Joined: 10/9/2008 Posts: 531 Points: 526 Location: Corpus Christi, TX
Yra toks istatymas, kad negali priimti piniginiu dovanu iki 50 $ ? As taip pat, kai studentavimo laikais dirbau aukle tai pries Kaledas ir ne tik
, gaudavau vis siokias tokias pinigines dovaneles
.
Kai Lukas ejo pirma diena i mokykla , tai jis buvo vienintelis vaikas , kuris atnese mokytojoms geliu
. As nustebau, siek tiek pasijauciau keistai, mokytojos labai nustebe i mane paziurejo, bet manau, kad liko patenkintos. As visada budama mokine rugsejo pirmaja nesdavau geliu Lietuvoje, tai ir cia maniau, kad reikia
.
Gerai, per Thanksgiving nieko nenesiu, iki kaledu dar yra laiko, bet man patiko ideja su gift card
. Mano mama dirba darzelyje direktore, ji taip pat pagal istatymus negali priimti jokiu piniginiu kysiu
, ir nepriima, priima tik tai jei atnesa kokia saldainiu dezute ir tai dreba, k ad kas neiskustu
. Bet taip pat mama sake, kad yra tevu, kurie dovanoja aukletojoms gift cards is Maximos( maisto pard). Kai Lukas ejo i darzeli lietuvoje, tai as kelis kartus aukletojoms nesiau gerimumo Baileys
ir saldainiu. Budavo labai patenkintos
.
O jei ka nors is lietuvisko , tai ka cia galeciau dovanot
. Lietuvlele.com puslapyje yra visokiu lietuvisku daikteliu, bet man atrodo, kad joms tie lietuviski daiktai nieko nereiks
Taip, evelina, man dar dabar skauda sirdi, kaip Lukui liepe atsistot ir tik ziuret
. Man arunas sako, kad jos gal kitaip suprato,. tipo Lukas paziures, supras, kaip zaidziama ir gales prisijungt
. As dabar galvoju, gal be jokios priezasties aukletojoms atnest kuria diena pyragelio desertui ??? Nors cia jauciu, taip nieks nedaro , jos nesupras gal manes
. Man reikia uzvesti nauja tema KYSIAI
gera tema: Kysiai. cia vienai moteriskei reikejo rekomendaciju tai as jai vis sakiau, nesk kysius lietuviams. va o dabar tau
tikras juokas
je del 50$ tai cia rimtas bajeris. as kaip univero darbuotoja kas met turiu isklausyt "paskaiteles" apie tai kaip ka darbuotojai gali ar negali daryt. tai mes negalim priimti daugiau nei 50$ vertes dovanu. ir tas pats mokyklose...
del geliu mokytojoms tai liuks kad palaikai tradicija. mes irgi nesem ir mokytoja irgi nelabai suprato bet as jai sakiau kad cia musu tradicija ir mes jos laikysimes iki galo... nors cia pirma mokslo metu diena visai niekam ne svente... karoce
je as irgi manau kad tau reikia Kaledu laukt o tai atnesi tortuko ir galvos kad tau kuku....
taip jau cia yra... o be to, gal Arunas ir yra teisus... gal ne is pikto Luka i sona pasodino bet gal tiktai jos nezino kaip su juo elgtis, kaip jam padet... ir del kitu vaiku gal jaudinas nes nezino kaip tie vaikai su juo elgsis... o belaukiant Kaledu vis uzeik, su mokytojom paplepek kelias minutes, paklausk kaip jos pacioms sekasi ir tt... kai pamatys kad tu tokia miela mamyte esi, ir vaikas labiau patiks... pamatysi
Na, dovanos maksimumas tai turbut priklauso nuo konkrecios mokyklos.
As pernai padovanojau mano pirmokes mokytojai $100 "Barnes & Noble" kortele ir nieko - atgal negrazino
"Barnes & Noble" pries Kaledas turi tokias specialias korteles mokytojams "For my Favorite Teacher" ar kazkas tokio.
Bet darzelio aukletojoms "Barnes & Noble" gal ir ne tiek tinka.
Hmmm, reiks pamastyt iki Kaledu
. Tai labai faina, kad Nobles daro tokias korteles, patys siulo kysius nest
. Kortele uz 100 $ tai gan neblogai manyciau
.
Musu darzelis privatus( nors cia gal ir nebuna valdisku
,cia ir man klausimas ir kita tema
, mes ir taip nemazai pinigelio mokam
, tai net nezinau ku reiks daryt
. Ahhh, uzvesiu tema kysiai , gal kas daugiau yra susidure su sia problemele
Ai, as tai pries tuos kysius, ir tas dovanu korteles...nors tu ka. As dirbau mokykloj, ir man labai labai pikta budavo, kai atnesdavo ka nors tevai. Nemegstu, kai mane vercia per prievarta i ta ar kita vaika ziuret "kitom" akim. Man daug daugiau reiksdavao, kai ateidavo tevai, snekedavom, pamatydavau, kas kuo kvepuoja, kokia strategija rinktis... Be to, vaiku daug, mokytoja viena (ar dvi), negali ji/jis visada IDEALIAI paskirstyt laiko ir jegu, ir zvilgsniu, ir t.t. kiekvienam vaikui... Suprast gi reikia. Aisku, nori nenori vieni zmones tau patinka labiau, kiti maziau...Taip ir mokytojo/s darbe, bet gi stengiasi kiekvienas islikt objektyvus kiek imanoma... Na, o jei nepavyksta...tai normalu - jis/ji gi tik zmogus....
Je je, kol as Lietuvoj gyvenau, irgi buvau pries dovanas mokytojams, nes tas atsiduodavo prasymu kazkaip kitaip vertinti ta vaika.
Bet kad cia yra kitaip. Cia yra savaime suprantama, kad ta dovanele nera kazko prasymas, o tik parodymas kad vertini jo pastangas. Ir mokytojas gaves tu dovaneliu nepagalvoja, kad jam dabar reiks kazkaip kitaip vertinti tam tikrus vaikus, o tik kad, jeigu tevai ivertina mano darba, vadinasi dar ne laikas i pensija
Na o jeigu mano dukros mokytoja prisimins, kad as per Tevu-Mokytoju konferencija prasiau, kad ji duotu mano dukrai papildomu namu darbu, tai irgi bus neblogai
Siemetine mokytoja labai jau mazai namu darbu duoda, mano nuomone
A jo..su namu darbais tai cia man keista... Kurioj klasej tavo dukra?
Mano sunus va 7klasej, Pre-AP, bet kad namuose tik anglu skaitymas...ir nieko dugiau. Jis viska speja padaryt per pertraukas, ar belaukiant autobuso rba musu atvazioujant...
Prisimenu, Lietuvoj, tai vaikas sededavo visa vakara prie pamoku... Cia tiems vaikams biski per gerai
Mano dukra siemet lanko pirma klase. Bet namu darbu gauna gerokai maziau, nei pernai nulineje klaseje. Na bet pernykste mokytoja pasizymejo ypatingu entuziazmu, energija ir kurybiskumu. Siemet mano dukra jau nuobodziauja, nes kol kas daug maz tik kartoja, ka ismoko pernai.
Na bet turbut negaliu skustis, nes gyvenam rajone, kur mokyklos nera labai auksto lygio. Tad turim rinktis, arba leisti vaikus i gera katalikiska mokykla, ar bent kas antrus metus vazineti i Lietuva. Abiems nepavyks sukrapstyti pinigu
Ai, zinok visose mokyklose, "auksto" ar "zemo" lygio dirba tie patys zmones, ta pati ismanantys, su tom paciom ydom ar dorybem... Labai daug dalyku priklauso nuo seimos ir paties vaiko. Kas nori mokytis, kam tai miela ir sekasi, ismoks ir viesojoj, "zemo lygio" mokykloj... As suprantu, kad daug geriau yra dirbti toj klasej, kur maziau mokiniu, ir mokytoja gali skirt demesio pakankamai, bet, kita vertus, vaikai turi ismokt pasiruost gyvenimui didelej visuomenej, masej zmoniu, kur reikia kovot uz save, but sau svarbiu...stengtis, kad tave isgirstu kiti, pastebetu...ir pan., o ne laukt, kol kas prie taves prieis ir parodys, ir pastebes, ir pakuzdes, ir paliulious... Zodziu, tu "geros" ir "blogos" mokyklos turi savu pliusu ir minusu, tiesiog reikia vaika nukreipt paciam, labai labai daug priklauso nuo musu...
Rank: Silver Member Joined: 10/10/2008 Posts: 130 Points: 390 Location: Houston, TX 77096
Aisku, as dar nesusidurus nei su viena dilema, tai yra nei vaiko kur vest reik, nei kam ka pirkt reik
, bet manau, kad "kysininkaut" ner ko pradet!!! argi ne todel "islepinom" Lietuvoj visus? Dantiste, kad geriau dantuka sutaisytu ar geresne bliombike idetu... Mokytoja, kad labiau vaika priziuretu, ar geresni pazymi parasytu... Gydytoja, kad be eiles receptuka israsytu, ar kad geresnis ir svelnesnis prisilietimas butu...
O daba, kai pradejo visi dejuot, kad persistengem, o musu "selpiamieji" priprato prie dovanu, dejuojam - ot kokie nagli - kysius ima
Patys pripratinom - patys nuo to kenciam. Amerikoj irgi tas pats... pradesi nesiot visokius niekus ar rimtus daiktus, tai ir tikesis kiekviena syki, kad vel kazka atnesi... argi ne taip buna? ir po to supyks, o ko siemet nieko nedave, arba ko si syki tusciom atejo.
Geriausia logika - ju toks darbas, tokia pareiga, tai tegu daro savo darba, o mes darysim savo!
Guest (2)
Forum Jump
Sveiki Atvyke !
- Forumo naujienos ir naudojimosi gidas
- Nuorodos
Lietuviu bendruomenes
- Dalaso
- Austino
- Hiustono
- San Antonio
- Kitu Teksaso miesteliu
Gyvenimas Teksase
- Maistas
- Laisvalaikis
- Seima
- Darbas
- Mokslas
- Auto, Moto, Aero, Hidro
- Finansai
- Kavinuke
For english speakers
- Lithuanians in Texas
- Lithuanian culture
- Lithuanian language
Skelbimai
- Renginiai ir susiburimai - kur, kada, kaip
- Ieskau
- Siulau
Lietuviai Teksase palaikymas
- Pasiulymai, Pagalba, Skundu knyga
- Bandymai
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.
Paaukokite forumo palaikymui